Skip to content

Saavuta tavoitteesi

Onko tavoitteenasi kenties painon pudottaminen tai kunnon kohennus? Vai olisiko tavoitteena pari maalia firman sählyvuorolla? Joitakin asioita olisi hyvä miettiä, jotta tavoitteet saavutettaisiin. Tavoitteet kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman selkeiksi ja mitattaviksi. Tavoitteen asettaminen ja sen toteutuminen on sitten motivoivampaa. 

Oikea ohjelma lähtökohtana

Jos tavoitteenasi on painon pudottaminen, niin siinä keskeisinä tekijöinä on oikeanlainen syöminen  ja sopiva liikunta. Kaikella liikunnalla ei ole samanlainen vaikutus laihdutukseen. Olipa tavoite joku edellä mainituista, kunnon kohottaminen tai vamman kuntouttaminen, niin ohjeita kannattaa kysyä  asiantuntijalta. Hän osaa tehdä sinulle sopivat ohjelmat ja neuvoa tarkoitukseen sopivat harjoitteet. 

Ota elämäntilanne huomioon, kun mietit tavoitteitasi. Jos elät parhaimpia ruuhkavuosia: kolme lapsukaista kiljuu nälkäisenä työpäivän jälkeen kotona, vaativa aviomies kaipaa huomiota ja töissäkin on kiirettä, niin ehkä ei ole hyväksi kuormittaa elämää ylimääräisillä tavoitteilla. 

Huomioi kokonaisuus

Tosin tässäkin on hyvä huomata, että liikunta ja terveelliset elämäntavat antavat lisää energiaa arjen pyöritykseen. Hyvin nukutun yön jälkeen jaksaa kiireisempiäkin päiviä. Kovakin hikijumppa voi auttaa jaksamaan, jos sen tekee ilman paineita. Kovien kuntonyrkkeilyharjoitusten jälkeen totesimme monesti, että olipas hyvät treenit, velatkin tuntuu muuttuneen saataviksi.  

Tässäkin asiassa kannattaa pitää järki mukana. Kovan hikijumpan jälkeen olo on mainio. Mutta välillä on hyvä huilatakin. Vähintään yksi lepopäivä viikossa on paikallaan. Ja kolmen tai neljän tiukan viikon jälkeen on hyvä pitää kevyempi viikko. Kevennettyjen jaksojen sijoittaminen riippuu kuinka kovaa harjoittelet ja millainen oli kuntosi ennen jakson alkua. Kevennetyn harjoittelujakson aikana kehosi palautuu ja kunto nousee. 

Kohti tavoitetta

Sopivat välitavoitteet pitävät motivaation korkealla

Vuoden mittaiselle urakalle kannattaa määritellä välitavoitteet. Jos tavoitteenasi on kymmenen kilon painon pudotus, niin mittaa välitavoitetta esimerkiksi kerran kuukaudessa. Sama pätee liikunnallisiin tavoitteisiin. Muista kuitenkin aloittaa varovaisesti, niin keho ja mieli eivät kuormitu liikaa. Säännöllisyys ja nousujohteisuus on keskeisiä asioita liikunnan harjoittamisessa. 

Alkuvaiheen innostus kannattaa hyödyntää arkipäivän ohjelmaa suunniteltaessa. Eli tee harjoituksiin lähtemisestä mahdollisimman helppoa. Pakkaa laukkusi valmiiksi jo edellisenä päivänä. Suunnittele päivääsi parhaiten sopiva aika. Joku haluaa treenata heti töitten tai koulun jälkeen, kun taas toinen haluaa levähtää hetkisen ennen harjoitusta. Mieti millainen rytmi sopisi parhaiten sinun arkeesi. 

Lopussa kiitos seisoo 

Sama pätee syömiseen. Suunnittele viikon syömiset valmiiksi, niin et sorru epäterveellisiin vaihtoehtoihin. Ole kuitenkin armollinen itsellesi. Tulokset nousevat harvoin suoraviivaisesti. Väillä tulee hetkiä, että ei pääse harjoituksiin. Heti vaan jatkamaan kun mahdollista. Nauti harjoituksen tuomasta hyvästä olosta. Määrittele itsellesi palkinto, kun tavoitteesi tulee saavutettua. Olisiko elokuvailta sinulle sopiva palkinto? 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.