Liikunnan tavoitteena on ollut hyvä olo ja pirteä mieli. Harjoiteltavat lajit vaihtelevat minulla vuodenaikojen mukaan. Voimaharjoittelua tulee tehtyä, jos se sopii muuhun ohjelmaan. Jos minulla on ohjattavia kuntosaliryhmiä, niin harjoittelu onnistuu mukavasti siinä sivussa. Kesällä teen mökillä pienillä painoilla pidempiä sarjoja. Lisään kiloja seuraavaan harjoitukseen ja syksyllä onkin sitten oikeat harjoituspainot käytössä. Pienillä painoilla kitkuttelun olen huomannut tekevän hyvää nivelille. Pienet kipuilut korjaantuvat tällä menetelmällä.
Vaihtelua painoihin
Talven mittaan pyrin vaihtelemaan perusvoimaa, eli lihasmassaa ylläpitävää harjoittelua ja maksimivoimaa. Suunnilleen kuukauden verran yhtä lajia ja sen jälkeen vaihtoa. Muut työhommat rajoittavat kuitenkin kovaa harjoittelua. Jos tunneilla on runsaasti juoksua ja muuta liikuntaa, niin palautuminen ei tahdo riittää. Kovasta voimaharjoittelusta joutuu tinkimään. Varsinkin jalkojen kanssa on oltava tarkkana. Venähdykset ja kipuilut iskevät jalkoihin, jos kokonaiskuormitus menee liioittelun puolelle.
Vuosi sitten työhommat sallivat kohtuullista voimaharjoittelua. Maksimipainotkin lähestyivät henkilökohtaisia maksimeja. Tässä elämän vaiheessa on kyllä oltava tarkkana, kun paras kimmoisuus on kadonnut lihaksista ja nivelistä. Mutta kyllä vanhanakin voi treenailla topakasti, kunhan malttaa kuunnella tuntemuksia. Vuosi sitten onnistuin nostamaan penkissä 95 kg. Nuorempana toki nousi 100 kg ja vielä vähäisemmällä harjoittelulla. Mutta se oli silloin se.
Tavoitetta talvelle
Hupailumielessä ajattelin kokeilla korotusta tälle talvelle. Muita voimailun lajeja maastavetoa ja jalkakyykkyä ei paljoa pysty tekemään, kun liikunnan ohjaustunteja on parisenkymmentä viikossa. Kahvakuulaa ja erilaisia jumppailuja. Teen siinä itse samalla. Siispä jalkakyykyt ja maastaveto ovat ylläpidettävinä mukana harjoitusohjelmassa. Penkkiä yrittäisin kuitenkin kohentaa. Aikaisemmin olen tehnyt kerran viikossa rintapäivän ja kerran viikossa käsipäivän.
Halusin kokeilla hieman uusia systeemejä ja lisäsin mukaan yhden harjoituskerran. Eli kaksi leveää penkkiä ja kerran viikossa kapea penkki. Siihen apuliikkeitä sopivasti mukaan. Katsastelin ohjeita netistä ja kirjallisuudesta. Josko vielä saisi uutta ideaa harjoitteluun. Minun salilla ei ole juuri ammattimaisia nostajia, niin sitä kautta ei tietoa ole tarjolla. Mutta netistä ja kirjoista saa tänä päivänä hyvin vinkkiä. Arvoitus on vaan, että mikä toimii itsellä.
Seisooko kiitos lopussa
Ja sitten vaan testailemaan. Sarjamaksimit nousivatkin mukavasti. Kolmosen sarjoilla sain itselleni isoja rautoja ylös, kun oikein hampaat irvessä puristi. Sitten kehitys pysähtyi. Rytkösen ja Hulmin kirjoituksista löytyikin selvitystä. Maksimipainoja ei kannata vetää ihan loppuun saakka jokaisessa harjoituksessa. Hermosto menee ylikuntoon. Jaahas –ajattelin- tuollaista virhettä olen toistanut useita vuosia. Elikkä pikkuisen jättää varaa kehitykselle seuraavaa viikkoakin varten.
Uutena harjoitusmenetelmänä otan ykkösiä kymmenen kertaa ja kakkosiakin seitsemän kertaa. Ja taaskin ideana, että ei vedetä ihan loppuun saakka. Reserviin voi jäädä toisto tai kaksi. Nyt on menossa tämä vaihe harjoittelusta. Vielä ei voi arvioida, kuinka tämä rupeaa toimimaan.
Jakson jälkeen pidän viikon kevennetyn viikon ja sen jälkeen testataan maksimaalinen paino. Kevennetyllä viikolla kunto pitäisi pullahtaa pintaan. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu. Kuukauden päästä se sitten selviää.