Huhtikuussa 2023 valintakokeisiin osallistuvilla on käytössä uudet arvioinnin perusteet. Nyt kokonaispisteet ratkaisevat ja joitakin heikompia suorituksia sallitaan. Aikaisemmin valintakoe päättyi hylkäykseen, jos hakija ei saanut vähintään yhtä pistettä jokaisesta fyysisen testin osakokeesta. Jatkossa on mahdollista tehdä nollan pisteen suoritus, joka ei karsi hakijaa.
Nollan pisteen suoritus on ketteryyskokeessa, ylätaljan-/leuanvedossa ja penkkipunnerruksessa. Esimerkiksi penkkipunnerruksen yhden toiston tuloksella hakija saa nolla pistettä, mutta saa jatkaa koetta. Jos hakija ei saa tehtyä yhtään kertaa, niin suoritus päättyy hylkäykseen. Nolla pistettä kahdessa fyysisen testin osakokeessa aiheuttaa hylkäämisen.
Kestävyyskokeessa, eli 1500 metrin juoksussa ei ole nollan pisteen vaihtoehtoa. Siinä hakijan on siis juostava matka tavoiteaikaan. Soveltuvuuskokeesta (psykologinen osio, haastattelu, yksilö- ja ryhmätehtävä) on mahdollista saada kokonaisuudessaan 50 pistettä. Aikaisemmin hakijan piti saada vähintään 30 pistettä tästä osiosta. Jatkossa tätä vaatimusta ei kuitenkaan ole. Psykologisesta osiosta on saatava 15 pistettä. Soveltuvuuden arviointi on jatkossakin kaikkein painavin valintakriteeri, kertoo opintoasiainpäällikkö, ylikomisario Jyrki Haapala polamk.fi -verkkosivuilla.
Juoksu usein raskasta
Kun tavoitteena on pääsykokeet, kannattaa panostaa juuri testeissä vaadittaviin asioihin. Eräskin pääsykokeeseen osallistunut kertoi hylkäyksen tulleen huonosti menneestä juoksusta. No kuinkas harjoittelit kokeeseen, kysyin. Neljä tai viisi kertaa viikossa kuntosalia ja alussa aina juoksumatolla juoksua, kuului vastaus.
Eli omat lähtökohdat tulisi ottaa huomioon. Jos et ole harrastanut juoksua vuosikausiin ja pikkuisen on tullut ylipainoakin, niin juoksuun kannattaa panostaa. Jalkakyykyt ja muut kuormittavat liikkeet voisi jättää pois. 1500 metriä on aikamoisen kovaan tahtiin ravaamista ja palautuneena harjoittelu tuottaa hyvää tulosta.
Hoikka voi panostaa voimailuun
Vastaavasti juoksua harrastanut hoikka hakija voisi panostaa enemmän voimailuun. Leuanveto saattaa kehittyä hoikalla hakijalla nopeastikin, mutta penkkipunnerrus saattaa vaatia enemmän harjoittelua. Toki näiden liikkeiden harjoittelu tukee toisiaan. Pohjia on hyvä rakentaa esimerkiksi juoksutestiä varten pidemmillä lenkeillä, mutta viimeiset kuukaudet kannattaa keskittyä juuri testijuoksuun. Eli vauhtia lisää ja intervallit mukaan. Harjoittelustahan voit katsoa lisää vinkkiä @liikuhyvinvointi Youtube –kanavalta.
Sinällään pääsykokeet ovat monipuoliset ja niihin harjoittelu erinomaista terveysliikuntaa. Muista siis nauttia harjoittelun tuomasta hyvästä olosta. Jos treenijaksosi ajoittuu kesään, niin juokseminenkin on helpompaa. Talven liukkailla joutuu olemaan aina vähän varovaisena, vaikka sinulla olisikin sopivat nastalenkkarit. Sopivat harjoitusohjelmat saat kätevästi kännykkääsi verkkokaupastamme. Tsemppistä kaikille ja mukavaa treeniä.