Skip to content
uuden vuoden lupaus

Liikunnan aloittaminen – mikä tavoite? 

Olisi taas se aika vuodesta, että voisi miettiä liikunnan ja hyvinvoinnin tavoitteita. Yleinen tavoitehan on terveellisten elämäntapojen ottaminen omaksi rutiiniksi. Omalta osalta nuo ovatkin jo pitkälti rutiinia, mutta jotain hienosäätöä on aina hyvä miettiä.  

Kilojen karistusta 

Joulun tienoon otin tietoisesti hieman rennommin. Syksyllä tein liikuntaa paljon eri muodoissa. Minulla oli useita erilaisia ryhmiä ohjauksessa ja lisäksi tein virkistyksenä sählyä, kuntosalia ja jujutsua. Keho oli aika kovilla ja kaipasi loppuvuodesta palauttelua. Joulun aikaan pidinkin sitten taukoa liikunnoista ja ahkeralla syömisellä sain kertymään pari ylimääräistä kiloa. 

Mutta nuo kilot karisee minulla aika helposti, kunhan arkinen aherrus lähtee taas käyntiin. Omalta osalta hyvinvoinnin tärkeimpänä tavoitteena voisi olla olkapään kuntouttaminen. Venäytin olkapään nuorena urheillessa ja se kaipailee välillä huomiota.  Sopivalla venyttelyllä ja jumppauksella tavoitteeseen voidaan päästä. 

Voimailutavoitteet 

Olkapään kunnosta riippuu voimailuun liittyvä tavoite. Olisi hauska saada nousemaan 100 kg penkistä. Nuorenahan se nousi, mutta myöhemmin voimailuni ei ole ollut niin tavoitteellista. Voima on ollut hyvinvoinnissa vain yksi osanen. Vuosi sitten syksyllä nousi jo 95 kg, mutta sitten voimailu jäi muitten liikuntojen tieltä. Nyt voisi olla hauska kuitenkin kokeilla, josko pääsi noihin maagisiin lukemiin. 

Hyvinvoinnin osalta tärkein tavoite voisi olla unirytmin korjaaminen. Olen herkkäuninen ja nukkuminen on ollut viime aikoina huonoa. Herään yöllä kahden aikoihin ja uni ei halua tulla enää silmään. Unta tulee usein sitten vain neljä tuntia yössä. Ja sehän on ihan liian vähän. Palautuminen liikunnasta on huonoa ja olo ärtyisä. Nukkumista saisi olla mielellään 7-8 tuntia yössä. 

Tavoitteeksi rauhoittuminen 

Keinot on tähän osittain tiedossa. Unilääkäri Lepolalla oli tutustumistarjous ja kävin hänen vastaanotollaan. Lääkäri kysyi, että maltanhan rauhoittua illalla ja oikein pitkästyä ennen nukkumaan menoa. Silloin välähti. Olen kasannut kaikenlaista tekemistä iltaan ennen nukkumaan menoa. Lueskelen mielenkiintoisia juttuja ja katson internetin ihmeitä. Mieli on sitten innoissaan, kun pitäisi nukkua levollisesti. 

Pari vuotta sitten tein joogaa illalla ennen nukkumaan rupeamista. Se tuntui sopivan minulle mainiosti. Mieli rauhoittui ja kehokin sai vetristävää venyttelyä. Uni tuntui levolliselta. Nyt on ollut sitten olevinaan liian kiire joogailuun. Iltaohjaukset loppuvat kahdeksan aikoina ja rauhoittuminen on ollut hivenen haasteellista. Mutta juuri tuossa tilanteessa kaivattaisiin sopivaa rauhoittumista. Säännöllinen iltajooga voisi olla mainio vuoden tavoite. 

Muita tavoitteita 

Pitääköhän tavoitteiden olla aina vakavia? No hyvinvoinnin kannalta kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään mitä itse voisi tehdä. Terveyden merkityksen huomaa vasta kun sen menettää. Itse voimme tehdä paljonkin terveytemme hyväksi. Aluksi uusien tapojen opettelu vaatii ponnistelua. Se on hyvä tiedostaa.  

Seuraavassa postauksessa on tarkoituksena miettiä kuinka saavutamme tavoitteitteet. Mikä sinun tavoitteesi mahtaa olla? 

Lisää vinkkejä voit katsoa videoiden muodossa youtube -kanavalta https://www.youtube.com/@liikuhyvinvointi. Olethan tilannut jo kanavan!  

Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/liikuhyvinvointi voit viestiä samanhenkisten kanssa. Pistäppäs seurantaan!  

Verkkokurssien avulla sinun on helppo aloittaa liikunta. Kurssit löydät verkkokaupasta https://heikkivanska.trainero.com/shop/tuotteet/verkkovalmennukset,  

Lataa vielä ilmainen hyvinvointiohje kotisivuilta, https://www.liikuhyvinvointi.fi/ 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.