Skip to content
jooga

Joogasta on moneksi 

Oma tyyli Hatha  

Itse olen harrastanut koko kolmekymmenvuotisen joogaurani ajan Hatha –joogaa. Se onkin yleisin tyylisuunta Suomessa. Suomen joogaliitto on kouluttanut ohjaajia vuosikymmenien juuri tähän tyyliin. On kuitenkin hyvä huomata, että jooga ei ole rekisteröity tavaramerkki, eli Suomessa on monenlaisen joogan opettajia. Ulkomailla kirjo onkin sitten valtava. 

Hatha –jooga perustuu hengityksen tahtiin tehtäviin dynaamisiin liikkeisiin. Liikkeet tehdään lempeästi omia tuntemuksia kuulostellen. Opettajakoulutuksen ohjaajina on ollut lääkäreitä ja fysioterapeutteja. Liikkeet pitäisi olla siltä osin turvallisia. Toki omat rajoitteet ja mahdolliset vammat pitää muistaa harjoituksia tehtäessä. 

Nivelet kuntoon 

Itse olen käynyt hyvin matalalla kynnyksellä esittelemässä vaivojani fysioterapeuteille ja lääkäreille. Kysyin tunnetulta kuopiolaiselta fysioterapeutilta, että sopiikohan jooga venyttelyineen selkäni kuntouttamiseen. Ei sovellu, kuului vastaus. No samainen fysioterapeutti määräsi sitten samanlaisia venyttelyjä selän jumituksiin, mitä joogassa olimme harjoitelleet. Eli fysioterapeutti ei ollut tietoinen joogan liikkeistä. 

Joogassa kiinnitetään erityistä huomiota selän hyvinvointiin. Selkävaivat ovatkin yleisiä paikallaan olevasta elämäntavasta johtuen. Myös muut nivelet saavat kaipaamaansa huomiota. Toki edistyneemmät harrastajat voivat poimia itselleen parhaiten sopivia liikkeitä. Liikkeet on kuitenkin hyvä harjoitella kokeneen opettajan harjoituksissa. Selän harjoitusta kanavallani @liikuhyvinvointi https://youtu.be/3qbUQGPsaxk 

Mieli rauhoittuu

Liikkeet tehdään rauhallisesti omia tuntemuksia kuulostellen. Samalla mielikin rauhoittuu. Tavoitteena on jättää arkiset ajatukset salin ulkopuolelle harjoitusten ajaksi. Nykyään jatkuva informaation tulva on kuormittamassa päätä. Jooga on erinomaisesti palauttamassa tasapainoa.  

Syksyn mittaan minulla on ollut paljon muuta liikuntaa ohjattavana, enkä ole sitten malttanut tehdä itsekään joogaharjoituksia. Sen huomaa pieninä jumituksina ja levottomana olona. Selkä ja olkapää kaipaisivat erityisesti joogailua. Yöllinen unikaan ei ole levollista. Varsinkin tällainen herkkäuninen kaipaa kunnon rauhoituksen illalla. 

Aamulla auringon tervehdys 

Toki aamullakin jooga tekee hyvää. Keho herätellään lempeästi päivän toimiin. Itse olen tehnyt auringon tervehdys –liikesarjan koko joogaurani ajan. Siitä on olemassa lukemattomia erilaisia versioita. Minun versioni voit käydä katsomassa youtube –kanavallani @liikuhyvinvointi osoitteessa https://youtu.be/pH7VBSvRy3Q 

Jooga on parhaimmillaan, kun hyvä ohjaaja opastaa sinut alkuun. Nyt on kuitenkin mahdollista tutustua joogaan edullisella verkkokurssillani. Videoilla on esitelty liikkeet, joita tekemällä pääset mainiosti joogailun alkuun. Verkkokaupan löydät liikuhyvinvointi.fi -sivuilta tai suoraan https://heikkivanska.trainero.com/shop/tuotteet/verkkovalmennukset 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.