Skip to content

Firstbeat -hyvinvointianalyysi

Välillä nukun huonosti. Innostun liikaa ja ajatukset pyörivät päässä koko yön. Kiirekin karkoittaa unet. Ja kuormittaa päivää muutenkin. Mutta jokohan kehoni piiputtaa punaisella? Liikuntaa tulee kyllä riittävästi, mutta onkohan se liian rankkaa kuntotasooni nähden? Vauhtia on kovasti. Onkohan päiväni liian stressaavia?

Firstbeat-hyvinvointianalyysi lupaa antaa vastauksen näihin kysymyksiin. Yrityksen mukaan he ovat tehneet mittauksia yli kahden vuosikymmenen ajan ja heillä on analysoitu yli miljoona mittausvuorokautta. Yleensä mittausten kesto on 1-5 vuorokautta ja mittausten tueksi täytetään päiväkirjaa. Ensimmäisellä kerralla kannattaa tehdä ainakin kolmen päivän mittaus.

Sykevälivaihtelu kertoo missä mennään

Firstbeatin avulla saamme laajemmin tietoa stressiin ja palautumiseen vaikuttavista tekijöistä, kun esimerkiksi sykemittarilla saamme selville sen hetken kuormituksen. Sopiva stressikin kuuluu päivän kulkuun, mutta palautuminen on keskeisiä asioita jaksamisen kannalta. Firstbeat antaa siis tietoa, että nyt voisi olla järkevää hellittää tahtia.

Firstbeat mittaa sykevälivaihtelua EKG:stä. Siinä rintaan kiinnitetään anturit, joilla mittaus tapahtuu. Kun monissa kuluttajalaitteissa, kuten älykelloissa mittaus perustuu opitisiin sensoreihin. Tällöin mittaus ei ole yhtä tarkkaa. Untakin seurataan usein kuluttajalaitteilla liikkeen perusteella. Eli kun lasket paikallasi lampaita, älylaite luulee sinun olevan unten mailla. Firstbeatin avulla saadaan tietoa fysiologisesta palautumisesta, jota sympaattinen ja parasympaattinen hermosto säätelevät.

Mittaus käytännössä

Mittauksen suorittaminen on helppoa. Posti tuo paketin, jossa on tarvittava välineistö. Ensin asennat kännykkääsi Firstbeat -aplikaation ja syötät sinne tietosi. Mittausanturi yhdistetään bluetoothin avulla kännykkääsi. Mittalaite kiinnitetään tarran avulla oikean rinnan yläpuolelle ja toinen osa vasemman rinnan alapuolelle. Sitten käynnistetään mittaus.

Minulla oli mittausjakson aikana mielenkiintoinen ohjelma. Ensimmäisenä päivänä aloitin tunnit jo yhdeksältä ja viimeinen tunti loppui illalla puoli kahdeksalta. Koko päivä oli sitten tasaista hurkasua. Kaksi muuta päivää oli hieman leppoisammalla aikataululla. Olen herkkäuninen ja kiire tahtoo näkyä unissani. Herään yöllä, eikä uni tahdo tulla enää silmäään. Kuinkahan tässä jaksossa käy? Huomaakohan Firstbeat -laitteet kuormituksen erot? Tuleekohan liikuntaa riittävästi. Millainenhan mahtaa olla stressin taso?

Mittauksen tulokset

Kolmen päivän mittausten jälkeen tulokset ovat katsottavista aplikaatiosta. Tulos kokonaisuudessaan on 67 pistettä, kun 100 on maksimi. Ei kauhean huono. Mutta kuten aikaisemmin ennakoin, nukkuminen oli heikoimmalla tasolla: 33 pistettä sadasta. Liikuntaa oli tullut sopivasti: 100/100. Stressiä 67/100. Joinakin aikoina liikuntaa saattaa tulla liikaakin. Minulla saattaa olla viisikin tunnin ohjausta päivässä ja illalla käyn rentoutumassa -yllätys, yllätys-liikunnan parissa. Tällaiselta jaksolta olisi mielenkiintoista tehdä mittausta -tuleeko kuormitusta liikaa?

Ja mikä olikaan mittauksen hyöty? Saat tietoa missä mennään. Näet tulokset aikajanalla ja voit arvioida päivän tapahtumien vaikutusta kuormitukseen. Itse kiinnitän enemmän huomiota illan rauhoittumiseen. Jos ohajustunnit ovat myöhään, niin ehkäpä rauhallinen kävelylenkki auttaa rentoutumiseen. Olen huomannut myös, että jooga auttaa rauhalliseen uneen. Kiireen takia joogailut usein jäävät tekemättä. Tilanne on ristiriitainen, kiireen keskellä pitäisi kiinnittää erityistä huomiota palautumiseen. Mittausten ansiosta panostan rauhoittumiseen ja ehkäpä myöhemmin tehtävä uusintamittaus kertoo levollisemmista öistä.

Kiinnostuitko? Täällä voit tutustua sinullekin tapahtuvaan mittaukseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.