Skip to content
arkinen liikunta

Arkiliikunnan lisääminen

Kello on jo viisi ja kiire kotiin. Ruoka pitäisi valmistaa ja lapset ruokkia. Ei taaskaan taida ennättää salille. Onko tuttu tilanne? Kiireisessä arjessa liikuntaan ei löydy aikaa. Keho voi huonosti ja stressikin painaa päälle. Levottomasti nukutut yöt kruunaavat kurjuuden. Ajatus on hyvä, mutta käytännön järjestelyt eivät onnistu.

Pienet valinnat

Pienillä arjen valinnoilla saat kuitenkin lisättyä päivään sopivaa jumppailua. Mieli rauhoittuu ja keho virkistyy. Esimerkiksi työaikana tehty kyykkyyn-ylös liike aktivoi mukavasti jalkoja ja laittaa veren kiertämään kehossa. Tee kolmesti viisitoista kertaa. Välissä minuutin tauko. Pieni hengähdystauko päivän aikana muutenkin tasaa ylimääräisiä kierroksia. Istu hyvässä ryhdissä ja hengittele syvään pari minuuttia. Jopa taas jaksaa painaa tiukasti eteenpäin.

Valitse portaat, jos suinkin mahdollista. Jätä autosi pienen matkan päähän työpaikkasi parkkipaikalle. Rento kävely ulkoilmassa virkistää. Työmatka kävellen tai polkupyörällä juhlistaa kunnostaan huolehtivaa kansalaista. Päiväsi on pirteä, kun saat pienen hien pintaan työmatkallasi. Sopivat työmatkat pitävät yllä peruskuntoasi. Usein aikaa ei kulu juuri enempää kuin auton kanssa aamuruuhkassa.

Väliaikajumpat auttavat

Kymmenen minuutin väliaikajumppaa tekemällä saat helposti päivittäisen puolen tunnin liikunta-annoksen kasaan, jos yhtäjaksoiseen liikuntaan ei millään järjesty aikaa. Tämäkin riittää ylläpitämään kuntoasi. Asiasta on tehty tutkimuksiakin, ja aina ei tarvitse yhtäjaksoista pitkää suoritusta. Tauot samalla piristävät mieltäsi.

Rauhallinen kävelylenkki päivän päätteeksi rauhoittaa hermoja palauttaa elimistöä. Raittiin ilman jälkeen nukuttaakin paremmin. Varsinkin kiireisen päivän jälkeen ajatukset tasaantuvat kummasti. Levottomille nukkujille tämä saattaa olla hyvä keino rauhoitella ajatuksia.

Henkilökohtainen suosikkini on polttopuiden pilkkominen kesämökillä. Nuorempana olkapäässä tuntui lievää kipuilua kirveen heiluttelun aikana, mutta sopivalla jumppailulla tuntemukset ovat kadonneet. Raittiissa ulkoilmassa puita naksutellessa maalliset murheet unohtuvat. Toki äkkinäisellä selkä saattaa muistuttaa, jos kohtuus unohtuu tässäkin hommassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.