Skip to content
Personal trainer kuopio hyvinvointi liikunta

Liikunnasta hyvinvointia

Liiku enemmän, syö terveellisemmin ja nuku enemmän! Joka paikasta tulee meille ohjetta ja kehotusta. Mutta onkohan noissa mitään perää? Onhan tutkitusti muissakin harrastuksissa terveyttä edistäviä vaikutuksia. Jos käy vaikka kirkkokuorossa ja tykkää siitä, niin mieliala kohenee ja verenpaine laskee. Onko kuntoilu ja terveysintoilu fitness-tyttöjen ulkonäkökeskeinen hupailu? Miksi minä tavallinen pulliainen liikkuisin?

Sinä ja yleinen hyvä

Suomessa aiheutuu kustannuksia miljardi euroa vuodessa pelkästään sydän- ja verisuonitaudeista (Lukion terveystieto 1, Huuhka H. ym.). Ja omalla toiminnalla voitaisiin näistä välttää jopa kahdeksankymmentä prosenttia. Lähinnä sopivan liikunnan ja ravinnon avulla. Tuki – ja liikuntaelinsairaudet pysyvät poissa aktivoivalla voimaharjoittelulla ja sopivalla venyttelyllä. Muissakin sairauksissa on havaittu samansuuntaisia tuloksia. Eli terveellisillä elämäntavoilla saataisiin yhteiskunnallisesti erinomaiset suuret säästöt, puhumattakaan henkilökohtaisista vaikutuksista. Terveenä ja virkeänä on huomattavasti hauskempi tehdä päivän työt ja muutenkin elämän laatu on parempi.

Mutta mikähän mahtaa olla oikeaa liikuntaa hyvinvoinnin kasvattamiseen? Otsikoihin pomppaa HIT tai Core. Joku kehuu hikiliikuntaa ja toinen puhuu maltillisemman liikunnan puolesta. Monipuolisuus lienee kuitenkin paras ratkaisu. Kestävyysliikunta pitää sydän- ja verenkiertoelimistöä kunnossa ja aktivoi aineenvaihduntaa. Lihaksistakin on hyvä pitää huolta. Iän myötä voimat vähenevät ja toimintakyvyn kannalta olisi riittävä voimataso tarpeellinen. Voimaharjoittelulla voidaan vaikuttaa näihin asioihin. Kuntosalilla harjoittelu onnistuu kaikille sopivalla rasituksella. Palauttavaa ja kuntouttavaa harjoitteluakin olisi hyvä tehdä terveiden päivien varmistamiseksi.

Vältä loukkaantumiset

Liikuntaa aloittaessa maltti on valttia. Nuoruuden päiviä muistellessa lähdetään harjoittelemaan hurjan kiilto silmissä. Ja jos lihaksia jomottaa, niin lisätään sitten vauhtia. Varovainen aloitus ja säännöllisyys on kuitenkin onnistuneen liikunnan lähtökohta. Sopivasti rytmitettynä viikottaista rasitusta voi nostaa. Saliharjoittelussa oikea suoritustekniikka on tärkeä. Liian isolla kuormituksella ja virheellisellä tekniikalla voi saada vahinkoa aikaan.

Terveelliset elämäntavat voisi olla koko elämän mittainen harrastus. Säännöllisesti harrastettuna viikon tai parin huilit ei haittaa kokonaisuutta. Säännöllinen harrastaminen onnistuu, kun löydät juuri itsellesi sopivan tavan harrastaa. Heikompana hetkenä motivaatiota voi miettiä hyötyjä kertaamalla. Palkintona voi olla kivuton elo, hyvin nukuttu yö ja iloisempi päivä. Sopivassa seurassa tulee sosiaalinen puolikin hoidettua. Työmotivaatio säilyy parempana, kun mieli on virkeä.

Suutarin lapsien kengät

Ei hyvinvointivalmentajakaan ole immuuni kehon vaivoille. Sairaudet ja kolotukset vaanivat siinä missä tavallista taaplaajaakin. Terveellisten elämäntapojen ansiosta sairaslomaa ei ole kuitenkaan kymmeneen vuoteen tarvittu. Vain pari päivää on flunssaa pitänyt parannella kotosalla. Työpaikan ikätarkistuksissa testit ovat olleet hyvät. Verenpaineet ovat pysyneet kohdillaan ja kolesterolit ovat hyvällä tasolla. Myös kuntotestien mukaan olen ikäiseksi hyvässä kunnossa. Työpaikan fysioterapeutti on antanut hyviä ohjeita nivelien pitämiseksi kunnossa. Yksi osa harjoittelua onkin ylläpitävät harjoitteet.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.