Skip to content
rentoutuminen

Kenelle jooga sopii

Pahin mystiikka joogan ympäriltä on karissut viimeisinä vuosina. Enpä ole kuullut joogan olevan epäjumalien palvontaa tai muuta vastaavaa. Joogan tullessa Suomeen epäluulot olivat vallalla. Toki jotakin länsimaisesta järjestelmästä poikkeavaa jooga tarjoaa. Olemme maailman onnellisin kansa ja siltikin mielenterveyssairaudet ovat suurin syy työeläkkeelle jäämiseen. Voisiko tiukat vaatimukset olla syynä kyseisiin sairauksiin? Työelämässä ja koulussa paineet ovat kovat. Vai asetammeko itse suurimmat paineet menestymiselle?

Ei suorituspaineita

Joogassa ei oteta paineita menestyksestä tai edistymisestä. Jokainen harjoitus on ainutkertainen kokemus. Tavoitteena on keskittynyt suoritus. Mutta aina ei voi olla virkeimmillään. Hieman levottomampi harjoituskin tyynnyttää mieltä, jos taustalla on kiirettä ja stressiä. Samaten lihakset voivat olla kankeina esimerkiksi hiihtolenkistä ja joogailu voi olla sen vuoksi kevyempää. Varsinkin voimaharjoittelujakson jälkeen jooga palauttelee kipeytyneitä lihaksia. Selkäni on pysynyt erinomaisessa kunnossa, kunhan vaan malttaa joka viikko tehdä sopivan harjoituksen.

Minun tyylisuuntani on Hatha. Se perustuu rauhallisiin hengityksen tahtiin tehtyihin dynaamisiin liikkeisiin. Kävin kokeneen fysioterapeutin vastaanotolla kysymässä neuvoa selkäni kuntoutukseen. Onnistuin venäyttämään selkäni mökillä puutöitä tehdessä joitakin vuosikymmeniä sitten. Kysyin, että sopiikohan joogaliikkeet kuntoutukseen. Tämä fysioterapeutti sanoi, että ei sovi. Hänen oheistamansa liikkeet olivat kuitenkin samoja kuin joogaharjoituksissa tehdyt liikkeet. Hän ei ollut ilmeisesti perehtynyt joogailuun.

Mieli rauhoittuu

Levoton nukkuminen on ollut minulle ongelma koko aikuisuuden ajan. Innostun liikaa, enkä malta rauhoittua illalla. Nukkumaan mennessä pää on täynnä ajatuksia, eikä uni meinaa tulla silmään. Jooga rauhoittaa erinomaisesti. Hengitykseen ja venytykseen keskittyessä mieli tyyntyy. Ylimääräiset ajatukset jäävät pään ulkopuolelle. Unen laatu on kohentunut merkittävästi rauhallisen iltaharjoituksen jälkeen. Jotkut tykkäävät joogailla aamulla. Sanovat siitä tulevan levollinen olo päivän töihin. Itse teen säännöllisesti auringontervehdys -sarjan ja saan siitä virtaa päivän aloitukseen.

Ikä ei este joogailuun

Joogailu sopii kaiken ikäisille, koska kyseessä ei ole kilpailu. Iän karttuessa lihasten ja nivelien kimmoisuus vähenee. Ääriasennot eivät ole ehkä niin pitkiä kuin nuorella iällä joogailtaessa. Jäykistymisen uhatessa ehkä harjoittelu on tavallistakin tärkeämpää. Elämän erilaisissa vaiheissa fyysinen puoli tai rauhoittuminen voi painottua tarpeen mukaan.

Eikä edullisempaa harrastusta olekaan. Tarvitset vaatteet, mitkä eivät kiristä ja jooga-alustan. Alustan voi saada joillakin euroilla. Alussa voi olla järkevä osallistua joogakurssille esimerkiksi kansalaisopistolla. Kurssilla opit oikeat suoritustekniikat. Syksyn tai kevään mittainen kurssi maksaa noin viisikymmentä euroa. Toki netistä ja kirjoista löytyy ohjeistusta, mutta ne eivät ole välttämättä tehty aloitteleville joogaajille.

Joogaa voit harrastaa ympäri maailman. Toteutukset vaihtelevat, mutta yleisenä periaatteena on, että jokainen tekee omien kykyjensä mukaan. Liikkeistä käytetään sanskriitinkielisiä nimiä. Tämä helpottaa ulkomailla harjoittelua. Ohjaaja näyttää mallia, niin kaikki pysyvät hyvin mukana. Yksin harjoitellessa tarvitset vain tilan matollesi. Sinun on helppo tehdä harjoitus työ- tai lomamatkalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.