Skip to content

Kolme vuotta liikuntaa ja hyvinvointia

Elokuun alussa on kolme vuotta yritykseni perustamisesta. Kuinka on mennyt ja kuinka toiminta jatkuu. Pieni väliaikakatsaus lienee paikallaan. Yrityksen ensimmäiset vuodet ovat kriittistä aikaa. Kiitos asiakkaille luottamuksesta, yritystoiminta jatkuu. Ensimmäisinä vuosina täytyy tehdä taustalla paljon näkymätöntä työtä. Valitsin strategiaksi kasvamisen tulorahoituksella. Tämä hidastaa kasvua, mutta varmistaa yrittäjälle levollisen mielen. Tein markkinoinnin, kirjanpidon, tuotteistamisen, palvelumuotoilun itse ja kotisivutkin yhteistyössä siskoni kanssa. Näihin on mielenkiintoista paneutua, mutta aikaahan nuo vievät.

Miksi yrittäjäksi

Lähdin yrittäjätaipaleelle hakeakseni uusia haasteita ja mahdollisuudesta tehdä itselle tärkeitä asioita. Ensimmäiset vuodet ovat osoittaneet valinnan olleen oikea. Epävarmuustekijöitä toki on huomattavasti enemmän kuin palkkatyöläisellä. Markkinatilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti ja aikaisemmat panostukset voivat kirjautua mukavien kokemusten joukkoon. Toimenkuvan voi yrittäjänä itse määritellä. Tyytyväiset asiakkaat ovat kuitenkin toiminnan lähtökohta ja paras palkinto. Vaikka tekemistä on enemmän kuin palkkatyössä, niin stressiä on vähemmän. Esimerkiksi nukkuminen on levollisempaa kuin aikaisemmin.

Maaliskuussa valloilleen päässyt koronavirus on asettanut omat haasteensa toiminnalle. Lähikontaktit kiellettiin kevääksi ja liikunta-ala oli monelta osin jumissa. Useat yrittäjät ovat hankalassa paikassa, kun asiakkaat ovat poissa, mutta kulut juoksevat. Jännittyneinä seuraamme syksyn tilannetta, että mihin suuntaan epidemia kehittyy. Liikkuminen on ihmisillä jäänyt vähälle ja hyvinvoinnin ammattilaisille voisi olla töitä ihmisten uudelleen aktivoinnissa.

Hyvinvointi lähtökohtana

Tavoitteena on edelleen kehittää menetelmiä asiakkaiden elämän laadun parantamiseksi. Hyvinvointiin vaikuttavat liikunta, ravinto ja lepo. Itse olen pyrkinyt panostamaan näihin koko ikäni ja parantamaan siten elämisen laatua. Varsinkin ruuhkavuosina oma hyvinvointi jää helposti taka-alalle. Lapsukaisten vieminen ja tuominen ja työasioiden järjestelyihin menee päivän tunnit melko tavalla tarkkaan. Hyvinvoinnin ylläpitäminen on ollut kuitenkin koko ajan taustalla. Mielestäni olen onnistunutkin näissä hyvin. Sairaslomaa ei ole tarvinnut hakea kymmeneen vuoteen.

Nukkuminen on ollut elämän laatua huonontava tekijä. Erityisesti kiireisenä aikana heräsin usein neljältä aamulla ja sen jälkeen uni ei meinannut tulla silmään. Lueskelin uniongelmista ja kävin aiheeseen liittyvillä luennoillakin. Lääkäri Henri Tuomilehto on perehtynyt asiaan ja tuo tietoutta kansantajuisesti esille. Jututtelin toista unilääkäriä. Kerroin päivän rutiineistani. Hän sanoi, että illalla pitäisi rauhoittua ja pitkästyä. Silloin välähti. Olen kasannut kaikkea mielenkiintoista luettavaa ja tutkittavaa päivän päätteeksi. Kun oma aikani alkaa.

Elimistö ja ajatukset ovat sitten ylikierroksilla, kun pitäisi vaipua unten maille. Illalla rauhoittumalla olen saanut nukuttua huomattavan hyvin ja mielikin on ollut sitten virkeämpi. Unihäiriöitähän on Tuomilehdon mukaan parisataa erilaista, joten sinulla saattaa olla hivenen erilainen. Liikunnan, ravinnon ja levon merkitys hyvinvoinnille on kiistaton. Jaan elämäni aikana hankkimaani tietoutta mielelläni muidenkin käytettäväksi.

Olennaiset asiat tiedon tulvasta

Koronan takia netin välityksellä tapahtuva toiminta korostuu. Aloitan blogien, videoiden ja sosiaalisen median hyödyntämisen. Tuon tietoutta pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin asiaa sisältäen. Tavoitteena on antaa uutta tietoa ja muuttaa asiakkaan tottumuksia terveellisempään suuntaan. Uutta tuleekin jatkuvasti lisää. Tuon tarpeellisen tiedon asiakkaidemme käyttöön.

Varsinkin nuoret ovat jakautuneet liikunnan käyttötottumuksien osalta. Osa liikkuu lähes päivittäin ja sitten osalla liikkuminen rajoittuu parin sadan metrin kävelyyn bussipysäkiltä kotiovelle. Elimistö kuitenkin tarvitsee liikuntaa hyvinvointinsa ylläpitämiseksi. Sohvaperunoiden herättely on tärkeä haaste.

Tuotepalettia hiotaan entistäkin enemmän palvelemaan asiakkaiden tarpeita. Varsinkin koronarajoitusten jatkuessa liikuntaa välitetään netin kautta. Lyhyetkin taukojumpat aktivoivat elimistöä ja ylläpitävät kuntoa. Poikkeusaikana kehitetyt nettijumpat saattavat jäädä elämään, vaikka rajoitukset poistuisivatkin. Mielenkiinnolla odotan mitä talvi tuo tullessaan. Asiakkaiden hyvinvointi on yrityksen toiminnan lähtökohta jatkossakin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *